Ядрените централи и централите за производство на енергия от природен газ могат да бъдат считани за "зелена енергия" съгласно току-що представени спорни планове на ЕС. Европейската комисия е решила, че двата вида енергия могат да се класифицират като "устойчиви", ако отговарят на определени критерии, предаде BBC.

Този ход обаче раздели ЕС и срещна яростна съпротива от някои членове. Канцлерът на Австрия реагира на новината, като заяви, че "ядрената енергия не е нито зелена, нито устойчива". "Не мога да разбера решението на ЕС", каза Карл Нехамер. Австрия вече заплаши, че ще предприеме правни действия, ако плановете бъдат осъществени. Люксембург също обяви, че ще се присъедини към съдебните действия срещу Еврокомисията. Испания категорично се противопостави на идеята, която беше обсъждана в продължение на месеци, преди да бъде официално предложена в сряда.

Но тези възражения са балансирани от подкрепата на държави, използващи ядрени технологии, като Франция. Ядрената енергия е свързана с по-малко въглеродни емисии, но и с различни проблеми с безопасността и изисква обезвреждане на опасни отпадъци.

Франция и Германия се съгласиха да не са съгласни относно ядрената енергия

Франция и Германия се съгласиха да не са съгласни относно ядрената енергия

Германия отрича да има конфликт с Франция по въпроса

Класифицирането на природния газ като "устойчив" също има поддръжници, които твърдят, че някои страни, които все още разчитат на въглища за производство на енергия (като Полша) биха се възползвали от стимулите за преминаване към относително по-чисти доставки.

Германия, влиятелна страна в политиката на ЕС, разчита в голяма степен на природния газ в собствения си енергиен микс, въпреки че нейният министър на околната среда Щефи Лемке разкритикува плановете на Еврокомисията.

Представителите на ЕС подчертаха, че промяната не е изискване към никоя държава или компания да инвестира в газови или ядрени технологии. Вместо това става дума за високотехнологичен набор от правила за това какво се класифицира като "устойчиво", така че частните инвеститори да могат да решат къде да вложат средства. Той също така регулира какво може да се каже, че е екологично, така че инвеститорите, които се интересуват от климата, да могат да вземат информирани решения, казва Европейската комисия.

Предполага се, че в списъка ще бъдат отличени "зелени" проекти, които имат съществен принос за постигането на поне една от екологичните цели на ЕС, "като същевременно не вредят значително" на нито една от тях, става ясно още от съобщение на ЕК.

Идеята на ЕК ядрената енергия да бъде обявена за зелена срещна отпор в Германия и Австрия

Идеята на ЕК ядрената енергия да бъде обявена за зелена срещна отпор в Германия и Австрия

Ядрената енергия не е устойчива и няма абсолютно никакъв икономически смисъл