Германия и Франция "се съгласиха да не са съгласни" относно хода на ЕС да етикетира ядрената енергия като зелена. Това обяви германският министър по европейските работи Анна Луерман, отричайки какъвто и да е конфликт между двата европейски гиганта по въпроса, информира "Франс прес".

Европейската комисия публикува проектопредложение за етикетиране на ядрената енергия, заедно с природния газ, като "зелени" източници, отговарящи на условията за инвестиции съгласно правилата за насърчаване на въглеродно неутрално бъдеще.

Идеята на ЕК ядрената енергия да бъде обявена за зелена срещна отпор в Германия и Австрия

Идеята на ЕК ядрената енергия да бъде обявена за зелена срещна отпор в Германия и Австрия

Ядрената енергия не е устойчива и няма абсолютно никакъв икономически смисъл

Франция поведе "хорото" за ядрената енергия - нейния основен енергиен източник - да бъде включена в списъка, докато Германия, която е в процес на затваряне на всички свои атомни централи, остава яростно против този ход.

"Ние знаем каква е френската позиция по отношение на ядрената енергетика и френската страна знае много добре каква е позицията на Германия", отбеляза Луерман в интервю за АФП.

"Така че можем да кажем, че се съгласихме да не сме съгласни по въпроса, а след това да се обърнем към въпросите, по които искаме да продължим напред... от опазването на климата към устойчивите инвестиции, към въпроса за европейския стратегически суверенитет", изтъкна още тя. 

Германия ще продължи да се противопоставя на Франция, ядрената енергия не е зелена

Германия ще продължи да се противопоставя на Франция, ядрената енергия не е зелена

Това обяви новият германски външен министър по време на посещение в Париж

Списъкът със зелената енергия, известен като "таксономия" на ЕС, трябваше да бъде изготвен преди края на 2021 г., но дълбоките разделения между страните членки го отложиха.

Европейската комисия тихомълком разпространи проект на текст за своите планове в навечерието на Нова година и обяви, че е започнала консултации със страните членки по предложението.

Ако мнозинството от страните членки го подкрепят, той ще стане закон на ЕС, който ще влезе в сила от 2023 г.

Франция, която получава около 70 процента от електроенергията си от ядрена енергия, подписа изявление в подкрепа на ядрената енергия с още девет държави от ЕС през октомври, включително Полша, Чехия и България.

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

От атомната енергия имало и икономическа полза

Но министърът на околната среда на Германия Щефи Лемке настоя, че би било "абсолютно погрешно" да се включи ядрената енергия в списъка, като се аргументира, че атомната енергия "може да доведе до опустошителни екологични катастрофи".

Германия затвори три от шестте си оставащи атомни електроцентрали в края на миналата година и ще затвори останалите до края на 2022 г., следвайки графика на Ангела Меркел за постепенно отказване от ядрената енергия.

"Ние дадохме много ясно да се резбере като правителство (на Германия), че сме против включването на ядрената енергия като устойчив финансов продукт", подчерта Луерман.

"Трябва да вървим в различна посока поради климатични причини, но също и поради политическа независимост и аз виждам това като аргумент срещу газа и ядрената енергия. Защото уранът трябва да дойде отнякъде", отбеляза тя.

Въпреки това Луерман призна, че "ние също така знаем, че не сме мнозинството в Европа" по въпроса.