Съдът на Европейския съюз постанови, че забраната за предоставяне на брокерски услуги, свързани с военно оборудване на оператори в Русия, се прилага, дори ако оборудването никога не е било внасяно в държава членка на ЕС. Това решение бе взето във връзка с казус, включващ румънското дружество Neves 77 Solutions SRL, което е посредничило при сделка за продажба на радиостанции, произведени в Русия.

Румънските власти наложиха санкции на Neves, включително имуществена санкция от 30 000 леи (11 800 лв) и отнемане на близо 3 милиона евро, които компанията получава за предоставените услуги. Според румънските власти, сделката нарушава забраната, наложена от ЕС като част от санкциите срещу Русия във връзка с действията ѝ в Украйна.

Съдът потвърди компетентността си да тълкува разпоредби от решения на Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС), които служат за основа на национални санкционни мерки. Според Съда, подобна забрана не може да бъде заобиколена чрез транзит на военното оборудване извън територията на ЕС.

Решението на Съда също така подчертава, че правото на ЕС позволява автоматично отнемане на суми, получени във връзка с подобни услуги, дори ако това ограничава правото на собственост. Тези мерки се считат за пропорционални и оправдани с оглед на легитимните цели на Съюза - защита на териториалната цялост и независимост на Украйна.

Решението на Съда има за цел да гарантира ефективността на санкциите срещу Русия и обвързва всички национални юрисдикции на държавите членки при разглеждане на подобни случаи.

Европейският съд потвърди глоба от 2,4 млрд. евро за Google

Европейският съд потвърди глоба от 2,4 млрд. евро за Google

Европейската комисия заключи, че Google е злоупотребило с господстващото му положение на пазара