Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) разкритикува Русия, че не признава официално еднополовите двойки, съобщава ДПА.

Русия не успя да оправдае липсата на каквато и да е възможност за еднополовите двойки връзката им да бъде официално призната, постанови съдът.

Съдиите настояха, че Русия имала задължение да гарантира зачитане на личния и семейния живот на жалбоподателите, като осигури правна рамка, позволяваща им техните отношения да бъдат признати и защитени съгласно вътрешното законодателство.

Русия пристъпва към забрана на гей браковете

Русия пристъпва към забрана на гей браковете

Парламентът представи изготвения законопроект

Това нарушава правото на зачитане на личния и семейния живот на хората, залегнало в Европейската конвенция за правата на човека, определи съдът.

Съдиите отхвърлиха аргумента на руското правителство, че действията му били оправдани в общия интерес на обществото. Правата на малцинствата не могат да зависят от приемането от мнозинството, посочиха съдиите.

Делото е било заведено от три еднополови двойки, които са се опитали да сключат брак в Русия, но без успех. Те обвиниха властите в дискриминация.

Съдът постанови, че Русия е била длъжна да осигури правна рамка, която да признава и защитава отношенията на двойките, но от Русия зависи да намери най-подходящата форма за това.

Путин се подписа под закон, позволяващ да управлява до 2036 г.

Путин се подписа под закон, позволяващ да управлява до 2036 г.

Законодателството, което може да открие пътя пред Путин да управлява до 2036 г.

Руският президент Владимир Путин подписа закон за промени в конституцията, които правят бракът възможен само между мъж и жена.

Въпреки че хомосексуалността не е забранена в Русия, тя до голяма степен е табу заради влиятелната Руска православна църква.

Онези, които правят положителни коментари относно хомосексуалистите в присъствието на деца, могат да бъдат наказани.

Правозащитници многократно критикуваха факта, че гейовете и лесбийките в Русия са обект на дискриминация и насилие.

Европейският съд по правата на човека, чието седалище е в Страсбург, е част от Съвета на Европа. Той има 47 членове и не е институция на Европейския съюз.

Основният фокус на съда е защитата на правата на човека. Русия също е член на Съвета на Европа и следователно е обвързана от Конвенцията за правата на човека и решенията на съда.

Съветът на Европа обаче няма достатъчно сила да осигури прилагането на решенията на съда.