Бившият крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонару ще бъде съден на 22 юни във висшия изборен съд по обвинения в злоупотреба с власт и дезинформация. Това съобщава АФП. 

Ако бъде признат за виновен, може да му бъде забранено да се кандидатира за изборна длъжност.

Припомняме, че Болсонару е разследван за атакуване на избирателните съдилища и критикуване, без доказателства, на надеждността на електронното гласуване по време на среща с посланици през юли миналата година, по-малко от три месеца преди президентските избори през октомври, на които той беше победен от настоящия президент Лула да Силва.

Пред десетки посланици и дипломати от Франция, Испания и Европейския съюз (ЕС), Болсонару каза, че иска да "коригира пропуските" в системата и да има "прозрачност" при гласуването.

Болсонару е разследван за фалшива COVID ваксинация

Болсонару е разследван за фалшива COVID ваксинация

Яростният скептик изведнъж се оказа ваксиниран преди заминаването си за САЩ

"Непрекъснато ме обвиняват в преврат.  Поставям това под въпрос предварително, защото имаме време да решим проблема с участието на въоръжените сили", добави тогавашният президент, който придружаваше своя реч с PowerPoint презентация за избирателната система.

Висшият избирателен трибунал ще се събере на пленарна сесия на 22 юни, за да разгледа обвиненията. При необходимост съвещанията могат да продължат на 27 и 29 юни, съобщиха от съда.

Ако бъде признат за виновен, Болсонаро може да бъде дисквалифициран от политиката за осем години.

Федералната прокуратура подкрепя декларация за недопустимост на бившия президент "поради злоупотреба с политическа власт и неправилно използване на медиите", каза TSE.

Бившият президент е изправен пред повече от дузина административни дела в избирателния съд за предполагаема злоупотреба с власт по време на изборната надпревара през 2022 г.

Той също така е обект на четири разследвания във Федералния върховен съд с потенциални присъди, които включват лишаване от свобода.

Сред обвиненията са предполагаемата му роля като мозък и подстрекател на бунта на хиляди негови поддръжници, които нахлуха във Върховния съд, Конгреса и президентския дворец в Бразилия на 8 януари.

Полицията обискира дома на Болсонару в Бразилия

Полицията обискира дома на Болсонару в Бразилия

По разследване за издаване на фалшиви COVID сертификати

Ултрадесният направи електронната урна мишена на атаки поради предполагаемата ѝ уязвимост, която според него може да бъде използвана срещу него.

Бразилия прие електронното гласуване през 1996 г. и досега не са установени проблеми със сигурността.

COVID мерките и ваксинацията по времето на Болсонару също са обект на съдебно преследване срещу него.