Полицията в Бразилия обискира дома на бившия президент Жаир Болсонару като част от разследване на група, заподозряна в добавяне на фалшиви ваксинационни данни в правителствената база данни за COVID-19, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на двама източници, запознати с въпроса.

При същата операция са задържани двама от най-близките помощници на Болсонару - Мауро Сид и Макс Гилерме.

По-рано днес федералната полиция съобщи, че връчва 16 заповеди за обиск и изземване, както и шест заповеди за превантивен арест в Бразилия и Рио де Жанейро като част от операцията, но не разкри имената на лицата, които ще бъдат задържани.

Разследват Болсонару заради коментари за ваксините

Разследват Болсонару заради коментари за ваксините

Нови проблеми за бразилския президент

Полицията посочи, че "фалшивите данни" са били добавени към базата данни между ноември 2021 г. и декември 2022 г., когато Болсонару е бил президент, за да се промени имунизационният статут на все още неназовани хора.

"В резултат на това тези лица са успели да получат ваксинационен сертификат и да го използват за заобикаляне на ограниченията, наложени от властите в Бразилия и Съединените щати", отбеляза полицията и допълни, че групата е имала и "идеологическа причина" за действията си.

Докато беше начело на страната, Болсонару беше отявлен скептик по отношение на ваксините срещу COVID-19 и се зарече, че никога няма да си постави ваксина.

Обвиняват Болсонару за коментари срещу COVID маските и ваксините

Обвиняват Болсонару за коментари срещу COVID маските и ваксините

Хората, които са се ваксинирали срещу COVID-19, били изложени на риск от заразяване със СПИН