Федералната полиция на Бразилия в сряда обвини президента Жаир Болсонару, че насърчава неизползването на маски по време на пандемията и внушава, че хората, които са се ваксинирали срещу COVID-19, са изложени на риск от заразяване със СПИН, съобщи "Ройтерс".

В документ, изпратен до Върховния съд на Бразилия, полицейски източник пише, че действията на Болсонару се равняват на престъпление.

Полицията поиска съдията от Върховния съд Александър де Мораеш, който отговаря за разследването, да упълномощи полицията да обвини Болсонаро и други, замесени в случая.

Разследват Болсонару заради коментари за ваксините

Разследват Болсонару заради коментари за ваксините

Нови проблеми за бразилския президент

Полицията каза, че са необходими допълнителни стъпки за приключване на разследванията, включително изслушване на Болсонаро.

Офисът на главния прокурор, който обикновено осигурява правно представителство на президента, не е коментирал. 

Припомняме, че подходът на президента за справяне със здравната криза доведе до редица скандали. Болсонару, скептик по отношение на пандемията, от самото начало призова да не се въвеждат и спазват крайни мерки. 

Той склони под натиск да се разпространяват ваксини, но бе подведен под отговорност заради неизгодни за страната договори за закупуването им. 

Сенатори искат обвинения за Болсонару заради COVID кризата

Сенатори искат обвинения за Болсонару заради COVID кризата

Решението им бе очаквано, но вероятно няма да се стигне до наказателно преследване

Бразилия зае челни места по заболеваемост и смъртност.