Две мюсюлмански организации във Франция са завели наказателни дела в парижкия съд срещу публикувани карикатури, осмиващи пророка Мохамед в списание "Чарли Хедбо", съобщи Би Би Си.

Списанието е препечатало датските карикатури, които провокираха буйни реакции в мюсюлманския свят преди година.
Според мюсюлманските организации списанието цели „да обиди хората на основата на религията".

По такова обвинение френските закони предвиждат затвор за шест месеца и глоба до 22 000 евро.

В подкрепа на списанието вестник „Освобождение" също преиздаде карикатурите.

Съюзите на Френските мюсюлмански организации и Парижката велика джамия съобщиха, че решението на списанието да публикува карикатурите „е част от обмислени планове, целящи провокация на ислямската общност и на нейната лична вяра" и допълни, че мюсюлманите приемат изображенията като богохулство с личността на пророка Мохамед.

Според анализаторите двудневният процес ще бъде разглеждан като тест за границите на свободната реч и религиозните деликатност във Франция.

След препечатването на карикатурите, от вестника обявиха процеса за "идиотщина" и добавиха "Това не са думи, които нараняват или картини, които убиват. Това са бомби."

В телевизионен дебат между редактора на "Чарли Хедбо" Фелипе Вал и духовния глава на организацията на Парижката велика джамия Далил Баубакеур последният защити мюсюлманския народ и допълни, че карикатурите обиждат всички мюсюлмани като ги наричат терористи.
От своя страна Вал заяви: "Ако се забрани критикуването на религията, то тогава няма да има нито права на жените, нито контрол над раждаемостта, нито права на хомосексуалистите".

Припомняме, че въпросните изображения се появиха първоначално на 30 септември 2005 година в най-продавания датски вестник Jyllands-Posten и бяха съпроводени с остри критики към редакторския екип относно самоцензурата в датските медии.

Едно от изображенията изобразява пророка Мохамед, който носи на главата си малка бомба във формата на тюрбан, украсен с ислямска символи.
През последните няколко месеца тези карикатури бяха препечатани в голям брой френски публикации и навсякъде в Европа и по света.
Реакцията на мюсюлманския свят достигна своята кулминационна точка през януари и февруари 2006 година в няколко буйни протеста.

През октомври датският съд отхвърли обвинението за клевета на няколко мюсюлмански организации срещу Jyllands-Posten.
В защита на решението съдът в Аархус съобщи, че няма достатъчно доказателства в полза на твърдението, че карикатурите имат за цел да обидят или навредят някому.