Съдебно дело за 10 млрд. долара е заведено срещу Джордж Сорос по обвинение, че се меси в политиката на бедната африканска държава Гвинея, което критиците на американския милиардер дават като пример за неговия стил на действие, съобщава Fox News, която е любимата медия на американския президент Доналд Тръмп.

86-годишният милиардер от еврейски произход, който контролира мрежа от международни неправителствени организации заедно с огромната си финансова империя, използвал влиянието си върху правителството на Гвинея, за да отнеме правата на израелската компания BSG Resources върху добива на желязна руда в западноафриканската държава. Това се посочва в иска, внесен във федералния съд в Ню Йорк от BSG Resources.

"Сорос е мотивиран единствено от злобата си, тъй като няма икономически интереси, каквито е имал в Гвинея", твърди BSGR в съдебните документи.

Говорител на Сорос, който редовно подкрепя зараждащите се демократични правителства в Източна Европа и Африка, твърди, че филантропът имал траен интерес към подпомагане на бедните страни и само искал да стане ясно дали израелската компания е плащала подкупи на предишното правителство, за да си уреди правата за добив на желядна руда.

Това не е първият случай, при който Сорос е обвиняван в насочване на политически промени с цел собствена изгода.

Критиците по цял свят изтъкват, че либералният финансист често се маскира като филантроп, за да манипулира политическия пейзаж.