Напрежението в Йемен продължава да ескалира, след като президентът Али Абдула Салех заяви, че няма да подпише споразумението, според което трябваше да се оттегли от поста.

Ал-Джазира съобщава, че церемонията по подписването на договорката, постигната с помощта на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, беше отложена.

Очаква се външните министри от страните от Персийския залив да се срещнат в столицата на Саудитска Арабия, за да обсъдят бъдещи действия. Опозиционните сили в Йемен обаче обявиха, че имат намерение да бойкотират срещата в Рияд, където трябва да бъде финализирана „пътната карта" - мирният план за предаване на властта.

Според споразумението, което първоначално Салех беше склонен да подпише, йеменският президент трябваше да се оттегли от власт в рамките на месец в замяна на имунитета си. Предложението на съвета включваше формиране на правителство на национално единство и прехвърлянето на властта на вицепрезидента на страната, като по този начин се сложи край на кървавите сблъсъци в страната.

145 души са загинали до този момент в кървавите сблъсъци в Йемен, десетки други са ранени, припомнят, световните агенции

Ал-Джазира посочва, че генералният секретар на Съвета за сътрудничество в Персийския залив Абдул Латиф ал-Заяни е напуснал йеменската столица Сана, след като не е успял да убеди президента Салех да се оттегли.

Четири сесии разговори бяха проведени и всеки път той се появяваше с ново условие, заяви Мохамед ал-Сабри, говорител на опозицията.

Малко след като Салех обяви, че няма да подпише споразумението, от опозицията съобщиха, че обмислят варианти за засилване на натиска над президента, пише БиБиСи. Обсъждаме възможностите за това и изчакваме позицията на Европейския съюз, посочиха техни представители.