Президентът на Йемен Али Абдула Салех, който по-рано днес пострада при обстрел на двореца му, направи изявление, в което обвини за нападението опозиционно племе.

Това съобщи РИА Новости.

В речта, която беше излъчена като аудиозапис по йеменската телевизия, Салех казва, че зад нападението срещу него стои северното племенно обединение хашид, оглавявано от шейх Садик ал-Ахмар.

Той съобщи още, че 7 сътрудници на службите за сигурност са загинали при взрива.

Президентът каза още, че племето хашид, което премина на страната на антипрезидентската опозиция още през март, няма никакво отношение към
"младежката" революция.

Йеменска телевизия съобщи по-рано през деня, че президентът е бил убит. По-късно информацията беше опровергана. Арабската телевизия "ал-Арабия" съобщи, че държавният глава е пострадал, след като джамията на президентския дворец е била обстрелвана с артилерия.

От месеци страната е разтърсвана от мощни антиправителствени протести. Йеменците искат реформи и по-големи свободи в най-бедната арабска страна. На два пъти Салех се отказа в последния възможен момент да подпише споразумение, което му гарантира защита от преследване в замяна на мирно отказване от властта.

Йемен е един от стратегическите съюзници на САЩ в региона, където активно действат "ал-Кайда" и други радикални ислямски групировки.