"Казахме на Кремъл директно, на много високо ниво, че всяка употреба на ядрени оръжия ще има катастрофални последици за Русия. Съединените щати и нашите съюзници ще реагират решително и ние ясно и конкретно посочихме какво ще се случи", заяви пред "Файненшъл таймс" Джейк Съливан, съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност.

Високопоставен служител на САЩ заяви, че ако руският президент смята, че ядрената заплаха ще сплаши Украйна да се предаде или да отстъпи 20 % от територията си, или ще сплаши съюзниците да не помагат на Украйна, той дълбоко греши.

Двама други западни представители заявиха, че ядрен удар по Украйна едва ли ще доведе до равностойно ответно действие и вероятно ще предизвика военен отговор от страна на западните държави за наказване на Русия.

Готов ли е Путин да използва тактическо ядрено оръжие?!

Готов ли е Путин да използва тактическо ядрено оръжие?!

Русия разполага с около 2 000 тактически ядрени оръжия

Редица официални лица са убедени, че ако Путин все пак прибегне до ядрено оръжие, най-вероятният сценарий би бил използването само на тактическо ядрено оръжие, което е предназначено за използване на бойното поле.

Според някои военни експерти Путин по-скоро би заплашил да използва ядрени оръжия и да получи отстъпки, отколкото наистина да ги използва.

Освен това лошата координация на руските въоръжени сили от началото на инвазията в Украйна предполага, че ядрените удари може да не променят изхода от военните действия.

САЩ са предупредили Русия относно използването на ядрено оръжие

САЩ са предупредили Русия относно използването на ядрено оръжие

Вашингтон запазва политиката на "стратегическа неопределеност"