Вицепремиерът и вътрешен министър на Италия Матео Салвини нарочи председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заместник-председателя и отговарящ за икономическите въпроси Пиер Московиси за врагове на Европа, съобщава "Ройтерс".

"Враговете на Европа са онези, затворени в бункера на Брюксел. Това са Юнкер и Московиси, които докараха страх и несигурност на работните места в Европа", изтъкна Салвини по време на съвместна пресконференция с лидера на френската крайна десница Марин льо Пен, като допълни, че гражданите на Италия са погледнали "отвъд облигациите", когато са решили да гласуват за неговата крайнодясна партия "Лига".

Салвини атакува: Юнкер разрушава Европа

Салвини атакува: Юнкер разрушава Европа

Надява се евроизборите да променят политическия пейзаж в ЕС

Острата позиция на Салвини е по повод критиките на двамата висши представители на Брюксел относно новите планове за бюджета на Рим. 

По думите му, политиките на строги икономии, следвани от ЕС, са довели до обедняване на страната и увеличаване на дълговото бреме. Салвини добави, че споделя фокуса на Марин льо Пен за поставяне на работните места на първо място.  

По-рано през деня Салвини заяви, че излизането на Италия от еврозоната не е в дневния ред на правителството в обозримо бъдеще, но подчерта, че иска да постави "гражданите и европейската мечта на първо място, а не банките и финансите".