Вицепремиерът и вътрешен министър на Италия Матео Салвини се опитва да превърне страната си в "основен партньор" на САЩ, отбелязва британското издание "Гардиън". Той се среща днес с представители на администрацията на американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон.

Салвини, който започна да развива отношенията си с Тръмп по време на предизборната му кампания за президент, заяви, че докато други страни са "избрали различни пътища", Италия иска да се върне към това да бъде "най-важният партньор в континентална Европа за най-голямата западна демокрация".

не само заради икономически и търговски интереси", коментира той пред журналисти, след като пристигна във Вашингтон, допълвайки: "Но също и заради общото виждане за света, за ценностите, за работата, за семейството и за правата."

Салвини се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео и ще присъства на церемония по полагане на венци на гроба на незнайния воин в националното гробище в Арлингтън, преди да се срещне с вицепрезидента Майк Пенс в Белия дом.

Салвини, чиято крайнодясна партия "Лига" предлага плосък данък, ще се срещне и с Гроувър Норкуист, който е председател на движението "Американци за данъчна реформа".

На въпрос за общата основа, споделяна с администрацията на Тръмп, Салвини посочил: "Би било твърде лесно да се каже контролираната имиграция и борбата срещу ислямския тероризъм. Затова бих казал темите за фискалната реформа, данъците, отбраната и защитата на националната икономика. Икономическите резултати (в САЩ) доказват правотата на Тръмп."

Посещението идва на фона на изостреното напрежение между Италия и Европейската комисия във връзка с огромния държавен дълг на страната, както и на фона на раздора между "Лига" и нейния коалиционен партньор Движение "Пет звезди". "Лига" се превърна в най-голямата партия в Италия, след като събра 34 на сто от гласовете на изборите за Европейски парламент през май, като все повече се говори, че се задават и предсрочни парламентарни избори.

Салвини отдавна се възхищава на Тръмп, като позира за селфи с него по време на предизборната кампания през 2016 г. и показвайки шапка "Да направим Америка велика отново" на заден фон, докато заснемаше благодарствено послание към привържениците си след победата на евроизборите.

"Очевидно е, че Салвини се подготвя да стане премиер и така, както всички премиери, които ходят в САЩ, се опитва да получи подкрепа", коментира Алфонсо Джордано, професор по политология в Университета "Луис" в Рим.