Няма опасност неонацизмът да се възроди в Австрия след последните парламентарни избори, проведени в страната. Това заяви вицепремиерът, министър на транспорта и лидер на дясната партия "Лига" Матео Салвини, цитиран от АНСА. 

Коментарът му бе направен, след като вицепремиерът и външен министър Антонио Таяни в понеделник каза, че Австрия се нуждае от правителство, ръководено от консерватори, което изключва "Партията на свободата".

Салвини каза, че "Партията на свободата", която е в групата на европейските патриоти заедно с "Лигата" и други твърди десни националистически партии, е постигнала чудесен резултат.

"Когато гражданите гласуват, трябва да уважавате народния вот. Ако австрийците са решили, че първата партия е "Партията на свободата", която има сред приоритетите въпросите за сигурността, борбата с нелегалната имиграция, защитата на работата и семейството, това означава, че австрийците мислят така.", настоя той. 

"Партия на свободата" с историческа победа, но неясна коалиция в Австрия

"Партия на свободата" с историческа победа, но неясна коалиция в Австрия

При все още неокончателни резултати от вота

Припомняме, че "Партия на свободата" постигна историческа победа, но остава неясна бъдещата коалиция в Австрия. Повечето партии вече обявиха, че няма да се коалират с победителите. 

Генералният секретар на Австрийската партия на свобода, които празнуват в щаба си, Кристиан Хафенекер вече препоръча на канцлера Карл Нехамер (ОVP) да подаде оставка, след като неговата партия зае второто място.

"Когато си претърпял такова историческо поражение, има наистина само една последица.", каза той.

Хафенекер очаква да започне преговори с останалите партии за съставяне на правителство.

Австрия отива на избори с погребение с есесовска песен и възход на крайнодесните

Австрия отива на избори с погребение с есесовска песен и възход на крайнодесните

Австрийската партия на свободата е сочена за победител

Партия на свободата на Австрия, водена от 55-годишния Херберт Кикъл, е крайнодясна и ярко проруска. Тя не е единствената политическа сила в Австрия, която симпатизира на Русия, но се смята за най-прокремълската от всички.

Възгледите на Кикъл за бъдещето на ЕС, миграцията и войната в Украйна са толкова близки с идеите на унгарския премиер, че дори го наричат ​​"новия Орбан" или "австрийския Орбан". Изборният успех не гарантира издигането на Кикъл до властта, но ако се случи, Европа и Украйна ще трябва да се справят не с един, а с "двама Орбан". Слоган на партията е "Спрете лудостта на ЕС!".

Възходът на Австрийска партия на свободата и вероятността тя да спечели изборите в Австрия, идва на фона на успеха на Алтернатива за Германия, също крайнодясна и също проруска формация, която спечели изборите в Тюрингия и почти изпревари ХДС в Саксония.

"Възхитени сме от победата на австрийските парламентарни избори на "Партията на свободата", нашият съюзник в Европейския парламент (ЕП). След италианските, нидерландските и френските избори, тази вълна, която подкрепя защитата на националните интереси, защитата на идентичностите и възкресяването на суверенитета, потвърждава триумфа на хората навсякъде." Това написа в X лидерът на "Национален сбор" Марин льо Пен.