Крим е част от Русия и това трябва да се признае. Това заявява председателя на австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе в навечерието на изборите в Австрия на 15 октомври, съобщава ТАСС.

"Крим е реалната част на Русия. Това трябва да се приеме. В крайна сметка санкциите по този въпрос трябва да се отменят", коментира Щрахе в отговор на въпрос на австрийски медии, дали Австрия трябва да признае обединението на Крим с Русия и да отмени санкциите.

На свой ред ръководителят на партията "Нова Австрия" Матиас Щролц отбелязва, че Австрия все още не може да признае това обединение.

"Но ние трябва да приемем, че Крим никога няма да се върне в Украйна. Отмяна на санкциите за Русия може да има в замяна на ясни стъпки към демокрация, свобода на словото и зачитане на правата на човека, без тези стъпки е невъзможна отмяната на санкциите", допълва Щролц.

В същото време австрийският канцлер Кристиан Керн и външният министър Себастиан Курц все още вярват, че "анексирането на Крим нарушава международното право".

"Но санкциите не доведоха до подобряване на ситуацията в Украйна", коментира Керн.