Властите в Беларус искат от САЩ да намали щатните бройки на дипломатите в посолството си в Минск. Искането идва в отговор на американските санкции срещу беларуския концерн „Белнефтехим".

Това ще бъде второто съкращаванена щата в американското посолство, след като миналата година, отново по искане на беларуските власти, дипломатическият щат бе съкратен до 17 души.

Американският дипломатически представител Джонатан Мур е бил извикан вчера във Министерство на външните работи в Минск, където е бил информиран, че до 30 април трябва да представи списък от 5 дипломата, които ще останат в Беларус, съобщава РИА Новости.

Американското посолство е протестирало по дипломатически път, като е посочило, че това „тази безпрецедентна и неоправдана стъпка ще доведе до сериозни последствия".

От страна на беларуското министерство са обяснили искането за намаляване на броя на дипломатите с аргумента, че след санкциите от страна на Вашингтон обемът на двустранните отношения значително е намалял.

Санкциите спрямо „Белнефтехим" бяха въведени от Вашингтон през ноември миналата година. Финансовите активи на концерна бяха замразени на територията на САШ, а представителството беше закрито. На американския бизнес бе официално препоръчано да се въздържа от сътрудничество с „Белнефтехим".

През март тази година санкциите бяха разширени и върху останалите фирми, в които „Белнефтехим" притежава дял от 50% и повече. На практика това представлява по-голям дял от беларуския износ. Тогава Минск реагира остро и посочи, че ще има ответен отговор, ако ограниченията не бъдат отменени.
Минск и Вашингтон взаимно отзоваха посланиците си с мотив да бъдат проведени консултации.