В рамките на два дни над 2.5 милиона души упражниха своя вот на изборите за кмет на Москва и за общински съветници в 13 общини, преда ИТАР ТАСС.

Агенцията се позова на председателката на Московската градска избирателна комисия Олга Кирилова.

Тя подчерта, че има сериозен интерес към изборите в столицата, като, когато избирателните секции затворят врати, гражданите, които не са гласували, могат да го направят електронно на сайта elec.mos.ru.

Кметът на Москва сащисан от масовия отказ от ваксинация

Кметът на Москва сащисан от масовия отказ от ваксинация

56 процента от руснаците не се страхували да се заразят с коронавируса

Президентът Владимир Путин гласува електронно от кабинета си в Кремъл и призова и съгражданите му да упражнят правото си на вот в така наречения Единен ден за гласуване. В действителност става въпрос за три дни - от 8 до 10 септември, в които руснаците могат да участват на регионалните избори.

Путин обърна внимание, че изборните процедури са организирани по възможно най-удобния начин за гражданите. Той посочи, че те протичат в три дни и освен с хартиена бюлетина руснаците могат да упражнят правото си на глас и електронно.

Путин отчете, че с всяка изминала година електронното гласуване става все по-популярно, а също така и разширява своята география.

В Единния ден за гласуване се избират и депутати от Държавната дума за четири вакантни места в едномандатните избирателни райони. За тях гласуват в Донецката народна република, в Луганската народна република, в Запорожието и в Херсонската област.

Киев осъжда руските „фиктивни избори“ в окупираните украински територии

Киев осъжда руските „фиктивни избори“ в окупираните украински територии

Украйна призова международните си партньори да осъдят вота и да не признават резултатите

Във всяка секция има помощници - специално обучени хора, които са в готовност да помогнат на гласоподавателите, ако възникнат затруднения при гласуването им с електронни терминали. Освен това мобилни екипи обикалят с урни до домовете на трудно подвижни възрастни хора.

Има и наблюдатели в самите секции, които следят за честността на изборите и които са общо 11 000 души.

В "Единния ден за гласуване", който протича в 85 региона на Руската федерация, участват над 81 000 кандидати. В резултат на тези регионални избори ще бъдат сменени хората на около 34 000 изборни длъжности.