Самолет на НАТО, летящ над полското въздушно пространство във вторник, е проследил ракетата, която удари местна ферма до границата с Украйна, съобщи пред CNN военен представител на Алианса.

"Информацията с радарните следи [на ракетата] беше предоставена на НАТО и Полша", добави военният служител на НАТО.

От началото на руската инвазия самолетите на НАТО извършват редовно наблюдение около Украйна. Самолетът, летял над Полша във вторник, е наблюдавал ситуацията в Украйна.

Руски ракети удариха и Полша

Руски ракети удариха и Полша

Поне двама души са убити

Служителят на НАТО не каза кой е изстрелял ракетата, която е била проследена да се взривява в Полша, нито откъде е била изстреляна.

Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, е разговарял с украинския си колега по-рано във вторник, според информация, предоставена от Пентагона.

Мили е обсъдил руската инвазия и е "обменил гледни точки и оценки" с генерала от украинските въоръжени сили Валерий Залужний, се казва в съобщението.

Председателят също така е потвърдил подкрепата на САЩ за Украйна, се казва още в информацията.

Това се случва, след като във вторник в Полша, близо до украинската граница, се взриви ракета, при което загинаха двама души.

Полша праща войски към границата с Украйна

Полша праща войски към границата с Украйна

Мерки на Варшава

Мили е разговарял и с полския си колега, началника на Генералния щаб генерал Ражмунд Анджейчак, се посочва в информацията:

"Двамата лидери обсъдиха продължаващото нахлуване на Русия в Украйна и загубата на човешки живот близо до полската граница и се договориха да поддържат връзка в хода на разследването."