Самолет Boeing P-8A Poseidon на военноморските сили на САЩ е провел разузнавателен полет в района на Керченския пролив и Кримския полуостров. Това съобщава специализираният сайт PlaneRadar в профила си в "Туитър".

Самолетът с бордови номер 168764 влиза в състава на десета патрулна ескадрила на военноморските сили на САЩ. Машината е наближила крайбрежието на полуострова на разстояние от 24,61 км.

По-рано вчера разузнавателен полет в този район е извършил и американски стратегически безпилотник RQ-4A Global Hawk, който е провел мониторинг на фронтовата линия в Донбас.

Напоследък се увеличи дейността на чуждестранни разузнавателни самолети и безпилотници в близост до границите на Русия, отбелязват руските медии. По-конкретно, те са били забелязвани в района на Крим и Краснодарския край, както и в близост до западните граници на страната. Руското военно министерство многократно призова Вашингтон да се откаже от подобни операции, но Пентагонът отказа.

Разузнавателен самолет на САЩ забелязан до границите на Калининград

Разузнавателен самолет на САЩ забелязан до границите на Калининград

"Слухтял" от въздушното пространство на Полша

Boeing P-8 Poseidon е патрулен самолет за борба с подводници, разработен по програмата за многоцелеви морски самолет, който да замени Lockheed P-3 Orion. Той е предназначен за откриване и унищожаване на вражески подводници в зоните на патрулиране, разузнаване, участие в противокорабни и спасителни операции - както в крайбрежни зони, така и в световния океан.