Руският президент Владимир Путин е наредил на руските служби за сигурност да засилят набирането на шпиони в Обединеното кралство, за да "сеят хаос" на Острова.

Това съобщи британският таблоид "Сън".

Журналистите твърдят, че разполагат с имейли от източници, близки до Кремъл. Говори се за вербуване на хора, които биха били способни да извършват саботажи срещу големи суми пари.

"Целта е да се засили работата на агенти под прикритие с тайни източници във всички сфери на британското общество, най-вече сред държавните служители и политиците от всякакъв ранг, включително тези, които заседават в парламента", се казва в имейла.

ISW: Путин не желае риска от пряк конфликт с НАТО

ISW: Путин не желае риска от пряк конфликт с НАТО

Руските сили нанесоха още една масивна серия от удари с ракети и безпилотни самолети в Украйна на 10 февруари

Потенциалните агенти могат да бъдат открити чрез засилване на наблюдението на дипломатическия персонал в руското посолство, казва източникът.

Бившият шеф на MI6 сър Ричард Диърлав заяви, че шпионите биха могли да се насочат и към темата за подкрепата за Украйна.

"Те ще се съсредоточат върху Обединеното кралство, за да разберат какво се случва в сърцето на правителството, какво е отношението ни към войната в Украйна, какви са отношенията ни с украинците", смята бившият шеф на MI6 сър Ричард Диърлав.

Преди две седмици САЩ и Великобритания наложиха санкции на седмина руски "киберпрестъпници", членове на "бандата за киберпрестъпления Trickbot". Преди това Националният център за киберсигурност (NCSC) на Великобритания издаде официално предупреждение, че руски и ирански хакери се опитват да проникнат в кореспонденцията и акаунтите на видни личности от британското общество.

Предупреждение: Руски и ирански хакери преследват видни британци

Предупреждение: Руски и ирански хакери преследват видни британци

Действат засега самостоятелно, но със сходни техники и преследват сходни жертви