Испания е близо до началото на спад на коронавирусната епидемия, заяви премиерът Педро Санчес в четвъртък, призовавайки всички политически партии да се присъединят към пакт за национално икономическо възраждане след здравната криза, съобщава "Ройтерс".

"Тази война срещу вируса ще бъде пълна победа", каза той пред почти празния парламент, тъй като повече от 300 депутати участват дистанционно поради правилата за блокиране. Те трябваше да гласуват за двуседмично удължаване на извънредното положение в Испания, което ще задържи хората у дома до 26 април.

Предложената от правителството нова икономическа сделка е вдъхновена от "Пактовете от Монклоа", подписани през 1977 г., след смъртта на диктатора Франсиско Франко, за трансформиране на държавната икономика в пазарна икономика за новата демократична Испания.

Той се стреми да обедини разцепения политически пейзаж и също така да обхване синдикатите, компаниите и регионите зад обща политика за икономическо възстановяване.

"Предлагам голям пакт за икономическото и социално възстановяване на Испания, за всички политически сили, които искат да дадат рамо и да участват", заяви Санчес, социалист, който ръководи правителство на лява коалиция след серия от неубедителни избори.

Мерките на Испания за ограничаване на болестта COVID-19, едни от от най-сериозните в Европа, помогнаха за спасяването на много животи и намалиха пропорционалното ежедневно увеличение на новите инфекции до 4% от 22%, обясни Санчес пред парламента.

Въпреки продължаващата блокада, правителството планира да облекчи ограниченията за компании, след като затвори всички несъществени предприятия преди близо две седмици.

Коронавирус в Испания: вече над 15 000 починали и над 152 000 заразени

Коронавирус в Испания: вече над 15 000 починали и над 152 000 заразени

За последното денонощие са починали още 683 души