Президентът на Молдова Мая Санду допуска страната да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) на две стъпки - първо десния бряг на Днестър, а след това левия, съобщава "Радио Молдова".

"Работим за разрешаване на приднестровския конфликт. Но нерешеният проблем не трябва да се превръща в пречка за интеграцията на Молдова в ЕС. Много е важно Брюксел също да говори за това. В най-лошия случай, ако не е възможно да се реши проблемът на Приднестровието преди присъединяването към Европейския съюз, признаваме, че ще извършим интеграция в ЕС на две стъпки - първо десния бряг на Днестър, а след това левия бряг", каза президентът.

ЕК призова за започване на преговори с Украйна и Молдова след изпълнение на условията

ЕК призова за започване на преговори с Украйна и Молдова след изпълнение на условията

Това се казва в изявление на Европейската комисия

"Когато нашите граждани от левия бряг видят как животът се подобрява, те също ще искат да се присъединят към ЕС. Вярвам, че те все още искат това, но Руската федерация им пречи", каза Санду.

Тя вярва, че докато се приближава към ЕС, "страната ще има достъп до повече инструменти на ЕС, за да помогне за подобряване на живота на гражданите".

"Ще направим всичко, така че нашите граждани на левия бряг на Днестър да могат да използват тези инструменти, така че и те да разберат защо се стремим и защо Молдова трябва да стане член на Европейския съюз.Но ние не може да постави проблема по този начин, че Молдова може да стане член на Европейския съюз само след разрешаването на приднестровския конфликт", отбеляза Санду.

Припомняме, че на 8 ноември Европейската комисия (ЕК) призова за започване на преговори с Украйна и Молдова след изпълнение на условията.

В момента осем държави са кандидати за присъединяване към ЕС, включително Украйна, Молдова и шест балкански държави.