Руските крилати ракети, изстреляни снощи по украински градове, съдържат десетки чуждестранни компоненти, заяви ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак.

"Тази нощ руснаците обстрелваха Украйна, в частност с ракети Х-101. Тези ракети са произведени от руснаците през тази година. В ракетите Х-101, които бяха изстреляни през април, има около 30 чуждестранни микрочипа", написа той в Telegram.

Ермак призова за по-строги санкции, които да затворят достъпа на Москва до чуждестранни компоненти.

"Ние работим с нашите партньори, общуваме с тях редовно. Правителствата на нашите партньори също работят с производителите и доставчиците на чипове. Вече са наложени ограничения, но санкциите трябва да бъдат засилени, за да не може Русия да получава критични компоненти и да произвежда ракети", добави Ермак.

Експертите отбелязват, че въпреки наложените в момента санкции Русия все още успява да се сдобие с части за своите оръжия, произведени в чужбина, като ги купува за много пари. Пълните санкции, които биха лишили Русия от петродолари и биха спрели икономиката ѝ, биха могли да повлияят на това.

Тази нощ врагът изстреля най-малко 28 крилати ракети от различни типове по Украйна. По-специално 4 крилати ракети Х-22, 20 крилати ракети Х-101/Х-555 и 4 крилати ракети "Калибър", изброи УНИАН.

Противовъздушната отбрана свали 16 крилати ракети Х-101/Х-555, "Калибър".

Последствията от нападението бяха усетени в няколко региона на Украйна. По-специално под ударите на врага попаднаха дворът на детска градина в Лвов и жилищни сгради, центърът на Луцк и предприятието, както и населени места в Черкаска, Ивано-Франковска, Днепропетровска, Запорожка и Донецка област.

Русия атакува Западна Украйна с крилати ракети, трима загинали в Луцк

Русия атакува Западна Украйна с крилати ракети, трима загинали в Луцк

Един човек е убит в Краматорск

По-специално във Волин в резултат на ракетния удар загинаха трима служители на предприятието, а други трима бяха ранени.

А в Лвов се знае за почти 20 ранени, повечето от които са пострадали от стъклени отломки.