Европейският съюз ще включи в черния списък 62 физически и 28 юридически лица от Русия, включително три банки: "Алфа банк", "Тинкофф " и "Росбанк". Това съобщи информационният портал EUobserver, цитиран от ТАСС.

По данни на сайта десетият пакет от санкции срещу Москва ще засегне също Фонда за национално благосъстояние на Русия, медийната група "Патриот" и "Русия днес" и две застрахователната компании - "Ингосстрах" и Руската национална презастрахователна компания.

Под ударите на наказателните мерки попадат и общественото движение "Общоруски народен фронт", няколко производители на оръжие, както и базираната в Лондон "Пауъл шипинг" (Pawell Shipping), която е обвинена в "незаконен износ на откраднато украинско зърно".

Порталът твърди и че ЕС възнамерява да блокира излъчването на своя територия на арабски език на медиите Ар Ти и "Спутник".

ЕС налага санкции на ирански компании, свързани с войната в Украйна

ЕС налага санкции на ирански компании, свързани с войната в Украйна

Урсула фон дер Лайен говори пред Европарламента

В черния списък ще бъдат включени също руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова, вицепремиерът на Московска област Вячеслав Духин и министърът на труда, семейството и социалната защита на Република Башкирия Ленара Иванова, както и още 59 души. Всички те са обвинени в "организиране на масови отвличания на украински деца". От своя страна Москва твърди, че става въпрос за евакуации на деца от зоните на военни действия в Украйна.

В "юбилейния" пакет от санкции, който трябва да бъде официално обявен на 24 февруари, ще бъдат включени редица високопоставени военни и ръководителят на "Россотрудничество" Евгений Примаков.

Порталът обаче уточнява, че тези цифри подлежат на промяна, тъй като редица източноевропейски страни все още се опитват да убедят ЕС за санкции срещу "Росатом" и нейния главен изпълнителен директор Алексей Лихачов. Дискусията по въпроса продължава на срещата на Съвета на ЕС в Брюксел на ниво външни министри.

До момента на 1386 физически и 171 юридически лица от Русия вече са наложени санкции.

10-ият пакет санкции на ЕС: Електроника, превозни средства и може би банки

10-ият пакет санкции на ЕС: Електроника, превозни средства и може би банки

Разширява се и списъкът с персонални санкции