Съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще ръководи новото афганистанско правителство, което ще бъде обявено скоро, съобщиха източници от ислямистката групировка, докато бойците ѝ се сражаваха със силите, лоялни към покорената република в долината Панджшир, която се намира северно от Кабул, информира "Ройтерс".

Най-непосредственият приоритет на новото правителство обаче трябва да бъде предотвратяването на краха на икономиката, която изпитва затруднения заради сушата и разоренията от конфликт, в който загинаха около 240 000 афганистанци.

Към Барадар, който оглавява политическия офис на талибаните, ще се присъединят молла Мохамед Якуб, син на покойния съосновател на талибаните молла Мохамед Омар, и Шер Мохамад Абас Станекзай, на ръководни постове в правителството, уточнили три източника.

Позволяват на жените в Афганистан да учат висше

Позволяват на жените в Афганистан да учат висше

Освен това само жени ще могат да преподават

"Всички високопоставени лидери пристигнаха в Кабул, където приготовленията са в последните етапи за обявяване на новото правителство", отбелязал пред "Ройтерс" представител на талибаните, пожелал да остане анонимен.

Хайбатула Ахунзада, върховният религиозен водач на талибаните, ще се съсредоточи върху религиозните въпроси и управление в рамките на исляма, отбеляза друг източник от средите на талибаните.

Талибаните, които завзеха Кабул на 15 август, след като превзеха по-голямата част от страната, срещнаха съпротива в долината Панджшир, където имаше информации за тежки боеве и жертви.

Сблъсъци в афганистанската долина Панджшир, докато светът очаква правителство на талибаните

Сблъсъци в афганистанската долина Панджшир, докато светът очаква правителство на талибаните

"Мюсюлмани, благочестиви и талантливи"

Няколко хиляди бойци от регионални милиции и останки от правителствените въоръжени сили се струпаха в скалистата долина под ръководството на Ахмад Масуд, син на бившия командир на муджахидините Ахмад Шах Масуд.

Опитите за договаряне на споразумение изглежда са се провалили, като всяка страна обвинява другата за провала.

Въпреки че талибаните говореха за желанието си да сформират консенсусно правителство, източник, близък до екстремисткото движение, заяви, че временното правителство, което сега се сформира, ще се състои само от членове на талибаните.

То ще включва 25 министерства с консултативен съвет, или шура, от 12 мюсюлмански учени, добави източникът.

ООН предупреди за хуманитарна катастрофа в Афганистан

ООН предупреди за хуманитарна катастрофа в Афганистан

Половината от всички афганистанци, или около 18 милиона души, се нуждаят от хуманитарна помощ

В рамките на шест до осем месеца също така се планира лоя джирга или голямо събрание, което събира старейшини и представители в афганистанското общество, за да обсъдят конституция и структурата на бъдещото правителство.

Всички източници очакваха кабинетът на временното правителство да бъде финализиран скоро, но се различаваха кога точно, като някои казват, че това ще бъде уредено по-късно днес, докато други смятат, че това ще отнеме време до средата на следващата седмица.

Легитимността на правителството в очите на международни донори и инвеститори ще бъде от решаващо значение. Хуманитарни организации предупредиха за предстояща катастрофа, а икономиката, разчитаща от години на милиони долари чуждестранна помощ, е близо до колапс.

Много преди талибаните да вземат властта, мнозина афганистанци изпитваха затруднения да изхранват семействата си на фона на тежка суша, а милиони сега може да се сблъскат с глад, казват хуманитарните агенции.