Сърбия е връчила неофициален документ с четири искания към посланиците на ЕС във връзка с напрежението в региона и "легитимирането на проекта за Велика Албания".

Сръбският вестник "Вечерние Новости" съобщи за това ден след срещата в Белград между посланиците на страните членки на ЕС и сръбския министър без портфейл за евроинтеграцията Ядранка Йоксимович, както и директора на Службата за Косово и Метохия Марко Джурич.

Документът, представен по време на срещата, иска от съответните международни фактори да осъдят агресивната реторика, която тласка Западните Балкани към нови конфликти и разделения.

Сърбия също така иска продължаването на диалога между Белград и Прищина, балансирано, политическо и мирно решение на кризата в Македония и зачитане на международните стандарти по отношение на зачитането на териториалната цялост и суверенитета на международно признатите държави.

Документът, наред с други неща, цитира най-крайните твърдения на албанските политически лидери от началото на годината.

На срещата са присъствали посланиците на почти всички страни членки на ЕС, включително петте, които не са признали Косово. Вестникът пише, че френският и германският посланик, както и представителят на Европейската комисия през по-голямата част от времето на срещата са обяснявали позициите на ЕС.

На аргументите на Йоксимович и Джурич за агресивното поведение на албанците и необходимостта от по-голямо участие на Брюксел, дипломатите на ЕС отговорили, че всички страни трябва да работят за успокояване на положението, като целта е мир и стабилност в региона.