Сръбският вицепремиер за европейската интеграция Божидар Джелич заяви, че 85% от отговорите на въпросника на Европейската комисия са подготвени и че Сърбия очаква в края на 2011 г. да започне присъединителните преговори.

Ние в Сърбия се стараем винаги да вървим с една стъпка напред. Затова миналия декември взехме решение и до май тази година подготвихме всички отговори на въпросниците на нашите съседи. Сега имаме 85% от отговорите на нашия въпросник, заяви Джелич, цитиран от Дойче веле.

Той подчерта, че след като бъдат предоставени отговорите на въпросника на Еврокомисията, ще има и допълнителни въпроси, както и технически екипи на терена, които ще проверяват дали това, което е написано във въпросника отговаря на действителността.

Според вицепремиера 2010 година ще бъде годината, в която Сърбия е предприела това, което към края на 2011 година ще бъде следващата голяма стъпка към Европейския съюз, а именно получаването на статут на държава кандидат за членство и начало на преговорите за присъединяване към ЕС.