Сърбия внесе проекторезолюция в Общото събрание на ООН, с която отправя призив за нови разговори за Косово, без да се споменава деликатния въпрос за статута на територията.

В документа се настоява да бъдат постигнати приемливи решения на проблемните въпроси между Белград и Прищина по пътя на мирния диалог и в интерес на мира, сигурността и сътрудничеството в региона.

В проекторезолюцията Сърбия призовава за диалог с оглед на приемливите решения „за всички отворени въпроси", съобщава сръбското радио b92.

Прищина обяви едностранно независимостта си от Сърбия през февруари 2008 г.

Припомняме, миналата седмица Международният съд в Хага обяви, че декларацията за независимосст на Косово от Сърбия от 2008 г. е била законнна - решение.

Решението на Международния съд в Хага шокира Сърбия, подтиквайки парламента да приеме още една резолюция, в която се казва, че Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово.

Мнението на съда няма задължаващ характер.

Миналата седмица Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън предложени в телефонен разговор с президента на Сърбия Борис Тадич и косовския премиер Хашим Тачи помощта на ЕС за установяване диалог между Белград и Прищина.