Премиерът на Сърбия се зарече, че западната ни съседка никога няма да се присъедини към НАТО или който и да е друг военен алианс, след като Сърбия отбеляза 18-годишнината от началото на бомбардировките на НАТО, които сложиха край на нейните репресии в Косово, съобщава "Асошиейтед прес".

Александър Вучич говори на церемония близо до железопътен мост в южната част на Сърбия, където ракети на западния военен алианс удариха пътнически влак, избивайки най-малко 28 души и ранявайки десетки.

"Ние никога няма да бъдем част от алианса, който изби наши деца, нито от който и да било друг алианс", подчерта Вучич, добавяйки: "Те искаха да разрушат и унижат малка Сърбия и да убият нейните деца."

Антинатовските чувства са много разпространени в Сърбия след 78-дневните бомбардировки през 1999 г., чието оправдание беше кървите репресивни мерки от страна на сръбските сили срещу косовските албански сепаратисти. Сръбските власти твърдят, че повече от 2000 души са били убити при бомбардировките, въпреки че независими оценки посочват, че броят на жертвите е около 800 души, повечето военни и полицаи.

Около 10 хил. души загинаха и около 1 660 души все още се водят безследно изчезнали от войната в Косово през 1998 и 1999 г., която приключи с намесата на НАТО и изтеглянето на сръбските войски от тяхната бивша, населена предимно с албанци територия. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., което Сърбия не признава и досега.

Въпреки че си сътрудничи с НАТО и официално се стреми към членство в Европейския съюз, Сърбия напоследък засилва военното си сътрудничество с Русия, която се съгласи да ѝ достави изтребители, танкове и системи за противовъздушна отбрана.

"Никога няма да има повторение на агресията срещу нашата страна без ясен, категоричен и победен отговор", изтъкна Вучич, който провежда предизборна кампания за президентските избори на 2 април.