Сърбия няма по-голям приятел и съюзник в защитата на своите държавни и национални интереси от Русия. Това заяви сръбският министър на иновациите Ненад Попович, цитиран от РИА Новости.

По негови думи винаги когато е можела, Москва е помагала на Белград, а когато не е можела заради свои вътрешни причини, никога не е пречила на балканската страна.

Ние ще се борим публично срещу всякакви опити да бъде представяна Руската федерация в негативна светлина в Сърбия, категоричен бе Попович.

Той напомни, че споразумението за зоната за свободна търговия между Белград и Евразийския икономически съюз е отворило пазар от 200 милиона души за сръбския бизнес.

Попович посочи и че заедно със своите руски партньори Сърбия "развива за първи път от 30 години възможностите си за изучаване на мирния атом".

Думите му бяха по повод подписаното от двете страни споразумение за създаването на Център за ядрена наука, технологии и иновации с участието на руската държавната корпорация "Росатом" на сръбска територия. Според Попович властите на Сърбия и "Росатом" може да започнат изграждането на най-големия център за мирни ядрени изследвания през следващата година.