Жандармерист е прострелян във врата с арбалет пред посолството на Израел в сръбската столица Белград, съобщи местната медия "РТС".

В условията на самоотбрана служителят на реда е отвърнал на стрелбата и е надделял над нападателя, който по-късно е починал от раните си.

Жандармеристът е опериран по спешност и е в стабилно състояние.

Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич определя нападението като терористична атака. Той информира, че в страната е обявено червено ниво за опасност от тероризъм. Засилено е полицейското присъствие по улиците и други обществени места.

Впоследствие масово атаката бе призната за тероризъм и беше осъдена от премиера Милош Вучевич, президента Александър Вучич и редица институции в страната и в Израел.

Задържаха мъж, хвърлил коктейл "Молотов" по израелското посолство в Букурещ

Задържаха мъж, хвърлил коктейл "Молотов" по израелското посолство в Букурещ

Той направил и опит да се самозапали

Сръбската прокуратура разпореди аутопсия на трупа на нападателя. По късно Дачич съобщи, че самоличността му е установена - Милош Жуйович, на 25 години, с религиозното име Салахудин. Полицията извършва обиски на няколко адреса. Издирват се хората, с които Жуйович е контактувал. 

По думите на президента Вучич няколко лица се издирват. "Едно лице не ни е на разположение, но знаем, че е на територията на Сърбия. Той се ръководеше от същите принципи като Салахудин. Те бяха проследени и след седем-осем дни щяха да бъдат арестувани, толкова време отне прокурорът да събере всички доказателства, но е очевидно, че те са започнали по-рано (организирания терористичен акт - б. р.)", обасни той.

По думите на сръбския президент всеки има право да избира религията си, но извършителите на това нападение влезли екстремистки среди. Вучич каза още, че основният терорист е дошъл в страната да посети майка си, но след това следите му са изгубени от местните служби.