Централната банка на Сърбия купи девет тона злато през октомври, като увеличи запасите си от благородния метал по съвет на президента Александър Вучич, съобщава "Блумбърг".

Най-голямата бивша югославска република следва Унгария и Полша, където през 2018 г. увеличиха златните резерви, за да се подготвят срещу криза. Управителят на централната банка Йоргованка Табакович, член на Прогресивната партия на Вучич, заяви, че покупките от 9 до 11 октомври повишиха златните наличности на банката до 10% от общите резерви, следвайки предложението на президента от май.

"Завършихме сделки за закупуване на злато и днес Сърбия е по-безопасна с 30,4 тона злато на стойност около 1,3 милиарда евро. Засега нямаме планове да купуваме повече", коментира Табакович пред репортери в Белград. 

Придобиването е последното в поредица от стъпки на Сърбия да увеличи финансовата си стабилност чрез промяна на структурата на външния си дълг и увеличаване на дела на динари и евро, допълва Табакович. Централната банка плати 395 милиона евро за златото, 1 503 долара за унция.

Сърбия успокоява: Малкият Шенген не е нова Югославия

Сърбия успокоява: Малкият Шенген не е нова Югославия

"Опитахме всичко - от омраза и национализъм, до войни; все още не сме опитвали да сме нормални и прагматични"

Банката повиши прогнозата си за икономически растеж за 2019 г. до 3,6% от 3,5%, като се позова на по-високото вътрешно търсене, което балансира забавянето в по-голямата част от ЕС.

Тъй като някои икономисти спекулират, че централната банка може да променя параметрите, по който описва и контролира паричното предлагане, тя казва, че до декември 2021 г. няма да промени целта си за инфлация, която остава на 3% плюс/минус 1,5 процентни пункта.

Централната банка намали лихвите три пъти тази година, но също така разчита на пазарните интервенции, за да изглади развитието на обменния курс на динара спрямо еврото.

"Няма въпрос за избор между целевата инфлацията и стабилността на валутния курс, което е в основата на стабилността на инвестициите и предсказуемостта на бизнес средата", обяснява Табакович.

Нивото на инфлацията има значение и централната банка очаква да се върне в обхвата на толеранса до април или май догодина, допълва тя.

Настъпващата рецесия коронова инвестициите в злато

Настъпващата рецесия коронова инвестициите в злато

Експертите се обединиха: Всеки разумен инвеститор трябва да държи част от портфейла си в борсово (монетарно) злато или във финансови продукти, базирани на него