Сърбия успя да предотврати пълномащабен конфликт в Косово и Метохия, който би довел до "катастрофа с НАТО". Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"Тази вечер ще разкрия подробности за това как този път беше избегната катастрофа и защо властите в Прищина избраха да не отидат на север. Можехме да имаме катастрофа с НАТО, но този път успяхме да я избегнем", посочи той.

Междувременно агенция "Танюг" съобщи, че всички барикади, издигнати от сърбите в Северно Косово и Метохия, вече са премахнати.

Демонтирани са барикадите край Звечан, Ибърска Слатина и Лепосавич в северната част на Косовска Митровица и в Зубин Поток. Въпреки това полицията на непризнатата република Косово не е възобновила движението през ГКПП "Ярине" и ГКПП "Бърняк".

Сърбия отмени повишената бойна готовност на армията

Сърбия отмени повишената бойна готовност на армията

След като косовските сърби започнаха да премахват барикадите

Ситуацията в Косово и Метохия рязко се изостри на 6 декември, когато регионалните специални части, придружени от патрули на мисията на ЕС в Косово, започнаха да превземат избирателни комисии в северната част на Косово и Метохия. Сръбското население се организира и изтласка косовските граждани обратно през река Ибър.

На 8 декември около 350 косовски полицаи нахлуха в населената със сърби северна част на автономната област с бронирани превозни средства и блокираха северната част на Косовска Митровица. На 10 декември косовската полиция арестува бившия сръбски полицай Деян Пантич. В отговор сръбското население блокира с барикади магистрали в няколко населени места.

На 26 декември властите на Косово приведоха въоръжените си сили в пълна бойна готовност. В отговор сръбският министър на отбраната Милош Вучевич и министърът на вътрешните работи Братислав Гашич заявиха, че сръбските въоръжени сили и полиция също са поставени в пълна бойна готовност по заповед на Вучич.

Впоследствие ситуацията се стабилизира на 28 декември.

Косовските сърби започват да премахват барикадите

Косовските сърби започват да премахват барикадите

За това се договориха президентът Вучич и представители на общността