Сърбия ще запази статута си на военно неутрална страна. Това е уверил сръбският президент Александър Вучич по време на среща с председателя на горната камара на руския парламент (Съвета на федерацията) Валентина Матвиенко, съобщава ТАСС.

"Сърбия ще продължи да поддържа позицията си, въпреки натиска върху страната. Заявих това преди няколко дни в централата на НАТО в Брюксел, че Сърбия е и ще бъде военно неутрална държава", изтъкна Вучич.

Сръбският държавен ръководител благодарил на Русия за изтребителите МиГ-29, които бяха доставени като част от военната и техническата помощ на Москва за Белград.

На 13 ноември сръбският президент заяви, че Сърбия няма планове да се присъединява към НАТО.

Предизвиквайки Русия, Сърбия провежда военни учения със САЩ

Предизвиквайки Русия, Сърбия провежда военни учения със САЩ

"Съвместните учения засилват партньорството и приятелството между Сърбия и САЩ"

Заместник генералният секретар на НАТО Роуз Гьотемьолер подчерта през миналия месец, че алиансът е приел решението на Сърбия да бъде военно неутрална, изтъквайки, че това не е пречка за развитието на сътрудничеството с Белград в много области.

Междувременно Вучич е отбелязал пред Матвиенко, че Сърбия не е наложила санкции на Русия, нито пък ще налага каквито и да е санкции.

"Бил искал да направя една важна забележка: Сърбия не наложи никакви санкции срещу руския народ, нито пък ще наложи някога", уверил Вучич.

Матвиенко понастоящем е в Сърбия на официално поведение.

Сърбия: Не на санкциите срещу Русия

Сърбия: Не на санкциите срещу Русия

Mост "между Изтока и Запада"