Александър Вучич се закле като президент на Сърбия, казвайки пред поддръжниците си, че ще работи за мира и стабилността на Балканите, съобщава "Асошиейтед прес".

Вучич, който е бивш краен националист, започна да се представя в ролята на проевропейски реформатор, официално подаде оставка от премиерския пост, след като спечели безапелационно президентските избори през април.

Обръщайки се към хилядите свои привърженици пред сградата на парламента, Вучич изтъкнал: "Обещавам, че ще пазя мира и стабилността, ще пазя и защитавам бъдещето на нашите деца."

Имало е спорадични сблъсъци между привърженици на Вучич и негови опоненти в центъра на Белград, след като полицията попречила на протестиращи да стигнат до сградата на парламента.

Президентският пост в Сърбия е до голяма степен церемониален, но масово се смята, че Вучич ще продължи да играе важна роля в сръбската политика, действайки зад кулисите.

"Сърбия винаги ще поддържа приятелски отношения с Русия въпреки външния натиск", обяви новият президент, след като положи клетва.

"Ние планираме да продължим да поддържаме приятелските отношения с Русия въпреки големия натиск върху нас. През последните години успяхме да постигнем много в отношенията както с руския народ, така и с руските държавни ръководители", подчерта Вучич.

Сърбия също така щяла да развива приятелски отношения с Китай, добави той.

Новият президент отново изтъкна, че Белград не желае да се присъединява към каквито и да е военни пактове и алианси, като страната е решене да следва политиката на военен неутралитет.

Сърбия не планира присъединяване към НАТО, обяви премиерът Вучич

Сърбия не планира присъединяване към НАТО, обяви премиерът Вучич

Сърбия иска да остане неутрална във военно отношение

"Ние не искаме да се присъединяваме към каквито и да е военни пактове и алианси, ние искаме да имаме наша собствена армия и да бъдем достатъчно силни, за да се отбраняваме", повтори Вучич, добавяйки: "Ние ще следваме политиката на военен неутралитет, като същевременно поддържаме отношения с нашите партньори", като думите му предизвикали бурни овации от публиката.

Сръбската армия и полицията получиха нови униформи, Русия достави девет нови хеликоптера, като в рамките на два месеца се очаква да пристигат руски МИГ-ове. В същото време той подчертал важността на "европейския път" на Сърбия.