Френското правителство било „съблазнявано" с компромати срещу бившия шеф на МВФ Доминик Строс-Кан още преди той да бъде арестуван от американските власти, съобщава БиБиСи, позовавайки се на френския вестник „Monde."

Според данните на вестника в навечерието на президентските избори през 2007 година полицията „хванала" Доминик Строс-Кан с проститутка в колата.

Изданието отбелязва, че тогава съветници на Никола Саркози му съобщили, че разполагат с информация, която може да унищожи репутацията на Строс-Кан, който през 2007 година беше един от водещите от Социалистическата партия претенденти за президентския пост.

Припомняме, финансистът беше задържан на 14 май в Ню Йорк, след като камериерка от хотел Sofitel подаде жалба срещу него за изнасилване.

Само ден след задържането на банкера, изплува още една предполагаема негова жертва. Френската писателка и журналистка Тристан Банон го обвини, че е направил опит да я изнасили през 2002 година. По думите й сексуалното посегателство станало, когато тя се срещнала със Строс-Кан за интервю във връзка с книгата, която пишела. През 2007 г. тя разказва за случая в телевизионно интервю, но тогава името му е прикрито със звуков сигнал.