Френският президент Никола Саркози на практика игнорирал присъствието на италианския премиер Силвио Берлускони по време на срещата на върха, която се проведе снощи в Брюксел. Той отказал каквито и да било неформални контакти с министър-председателя на Италия.

Местни медии разпространиха видеозаписи, които свидетелстват, че Саркози влязъл в залата, ръкувал се и разговарял с много свои колеги, но дори и не погледнал Силвио Берлускони.

Тези твърдения на медиите потвърдил и самият италианец. Аз не съм разговарякл със Саркози", подчертал той.

В същото време Берлускони отбелязал, че гаранциите, които той дал на Евросъюза от името на Италия, се явяват едно просто обстоятелство. „Ако не изпълним, те повече няма да ни вярват", категоричен бе той.

Именно въпросът за гаранциите от страна на Италия за изхода на страната от икономическата криза стана причина за охлаждане на отношенията между двамата лидери.

По време на съвместна пресконференция миналата неделя Саркози и Ангела Меркел бяха запитани за оценката им за способността на правителството на Берлускони да предприеме ефективни антикризисни мерки. Френският лидер реагира на този въпрос с откровено саркастична усмивка и недвусмислено погледна германския канцлер, което предизвика и бурен смях в залата. Този инцидент никак не се понрави на официалните власти в Рим.

Що се отнася до отношенията му с Меркел, италианският премиер заяви, че по време на срещата тя „настоявала, че няма никакви негативни намерения" към Италия. Освен това тя му се извинила за създалата се ситуация.