Френският президент Никола Саркози предложи създаването на международен трибунал, който да съди държавни ръководители, предоставящи ядрени материали на терористични страни.

Той представи идеята си при приключването на срещата на върха във Вашингтон, посветена на ядрената безопасност.

Предложението за създаването на подобен трибунал бе подкрепено и делегацията на Холандия, съобщава ДПА.

Като цяло лидерите от 47-те страни-участнички се договориха да обезпечат сигурността на ядрените материали за следващите четири години. Това се посочва в заключително комюнике, прието след края на срещата, цитирано от БиБиСи.

Американският президент Обама коментира, че САЩ и светът вече изглеждат по-сигурно място. Въпреки това отново не пропусна да отбележи съществуването на риска терористите да се сдобият с ядрено оръжие.

В тази връзка държавният глава на САЩ определи постигнатото споразумение на срещата на върха като „съдържащо жестока ирония". След като преживяхме Студената война и риска от ядрена война, сега трябва да се борим с една още по-голяма опасност - заплахата от ядрен тероризъм, заяви Обама.

Към позицията на американския президент се присъедини и френският му колега.

Френските медии цитират изказването на Саркози и коментара му за договореното по време на срещата във Вашингтон, като посочват, че той е изказал силно задоволство от него.

Всички държавни ръководители, които са тук, са съгласни, че опасността от ядрен тероризъм е реална. Че тя е глобална, че тя притеснява всички и никой не е защитен, посочи Саркози.

Френският президент призова и за създаването на култура на ядрената сигурност.

БиБиСи съобщава още, че в края на срещата Русия и САЩ са подписали във Вашингтон протокол към двустранното Междуправителствено споразумение за преработване на оръжеен плутоний.

Подписи под документа сложиха руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Хилари Клинтън. Според договорености двете държави се задължават да намалят запасите си от плутоний.

Припомняме ви, че в рамките на срещата за ядрена сигурност стана още ясно, че Мексико, Украйна и Чили са се отказали от наличния си високообогатен уран.

Следващата среща на върха на 47-те страни ще се проведе в Южна Корея.