В Афганистан се води война срещу тероризма и съюзниците не могат да си позволят да я изгубят, заяви френският президент Никола Саркози след разговор с афганистанския държавен глава Хамид Карзай.

Саркози пристигна тази сутрин в Кабул на изненадваща еднодневна визита, за да се срещне с Карзай и с 1300-та френски войници, разположени в Афганистан, съобщава БиБиСи. 

"Води се война с тероризма, война с фанатизма и ние не можем и не трябва да я губим", подчерта Никола Саркози пред журналисти.
Френският президент е посочил, че западното общество трябва да окаже помощ за възраждане на държавата Афганистан, така че тя да се управлява от законите по демократичен и съвременен начин.

През ноември, по време на посещението си в САЩ, Никола Саркози посочи, че френските военни ще остават в Афганистан толкова „колкото е необходимо."

Голяма част от френските подразделения са разположени в относително безопасните области на Афганистан - в близост до Кабул.
Нееднократно обаче Вашингтон и съюзниците са призовавали Париж да отправи своите сили в по-горещи точки на Афганистан в южната и източната част на страната.