Президентът на Франция Никола Саркози е изразил готовност да се срещне с папа Бенедикт XVI, за да разговоря лично с него по въпроса за експулсирането на ромите от Франция, съобщи "Le point".

Визитата във Ватикана най-вероятно ще се състои следващия месец.

Изданието припомня, че Бенедикт XVI отправи остри критики към водената от френското правителство политика към ромите. Tой призова френските поклонници да приемат хората от всякакъв произход.

Напрежението с Ватикана беше засилено от последвалата реакция на френския политик от Националния фронт Бруно Голниш. Той предложи ромите да бъдат депортирани на площад "Свети Петър" в Рим.

Междувременно стана ясно, че Франция и Румъния ще работят заедно с Европейския парламент, за да се реализират препоръките, отправени от Европейската комисия по отношение на социалната интеграция на ромите.

Това се посочва в подписана от френски и румънски министри обща декларация. Документът стана факт след посещението на френския министър по имиграционните въпроси Ерик Бесон и държавния секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш в Букурещ. 

То се случи в деня, в който Европейският парламент прие резолюция, в която се настоява Франция и други държави членки на ЕС „незабавно да прекратят" експулсирането на ромски емигранти.

„Le monde" цитира и думите на Бесон, от които става ясно, че румънските власти са предложили парите, давани на връщаните в страната роми от Франция, да бъдат спирани. Румънското правителство намира за лоша идеята да се дават пари на онези роми, които се връщат в страната си, и ни препоръча да спрем тези помощи, заяви френският министър.