С ръчно изработено огнестрелно оръжие от метал и дърво е бил убит бившият японски премиер Шиндзо Абе по-рано днес, съобщи "Ройтерс". Това е признал пред разследващите бившият военен Тецуя Ямагами, задържан след покушението и вече направил самопризнания. 

Разследва се дали той е действал сам. 

Припомняме, че Абе бе прострелян в гърба по време на негова реч по време на предизборна кампания преди изборите за горната камара на парламента в неделя и почина от раните си в болница. Нападението стана в Нара, Западна Япония.

Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе
Обновена

Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе

Той е починал в болницата

Полицията арестува на мястото на инцидента заподозрян мъж по подозрение в опит за убийство. Той бе идентифициран от полицията като Тецуя Ямагами, 40 годишен жител на Нара.

Атентаторът не е направил опит да избяга, след като е стрелял по Шиндзо Абе. Той е бил заловен от полицията. Мъжът е обяснил на органите на реда, че е искал да убие Абе, защото е бил недоволен от политиката му.

Това е огромен шок за жителите на Япония - страна, в която притежанието на оръжие е силно ограничено, а насилието в политиката почти не съществува, посочва BBC.

Абе е бил министър-председател два пъти и в крайна сметка е заемал поста по-дълго от всеки друг японски министър-председател. 67-годишният Шиндзо Абе подаде оставка като министър-председател през 2020 г., но остана влиятелна фигура в управляващата Либерално-демократическа партия на Япония.