Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон, позволяващ на някои категории осъдени да служат в армията, показа базата данни на парламента в петък.

Беше подписан и отделен закон, увеличващ санкциите за неспазващите правилата за мобилизация на армията, показва справка в сайта на парламента.

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви на 10 май в интервю за украинската служба на Би Би Си, че от 10 до 20 хиляди затворници могат да бъдат мобилизирани във въоръжените сили на страната.

Той каза това малко след като Върховната рада прие закон, позволяващ мобилизацията на определени категории осъдени.

Законът, приет от Радата, забранява мобилизирането на осъдени за тежки престъпления, като умишлено убийство, изнасилване, сексуално насилие, както и на осъдени за престъпления срещу националната сигурност.

Ограниченията важат и за служители, осъдени за корупция. Въпреки това, в окончателната версия на закона, условно освобождаване за служба във въоръжените сили на Украйна беше разрешено за тези, които са извършили неумишлено убийство (с изключение на тези, които са извършили такова престъпление в нетрезво състояние или под въздействието на наркотици).

Мобилизацията на затворниците е възможна само по решение на съда и трябва да бъде доброволно решение на лицето със съгласието на командира на войсковата част. Затворникът трябва да е годен за служба във въоръжените сили на Украйна съобразно здравословното и психическото си състояние. До изтичането на присъдата му не трябва да остават повече от три години.

Бившите затворници ще служат в специални части, за тях трябва да отговарят командирите на войсковата част, в която са изпратени.

Закриват затвори в Русия - затворниците са на фронта

Закриват затвори в Русия - затворниците са на фронта

По места не са доволни от тези намерения