Комисарят по правата на човека в Красноярския край в Далечния изток на Русия Марк Денисов каза, че тази година ще бъдат затворени няколко изправителни институции поради намаляване на броя на осъдените - те са били вербувани за войната в Украйна. За това пише вестник "Комерсант".

"Отбелязвам една тревожна тенденция: еднократно голямо намаляване на броя на затворниците в условията на Специалната военна операция (СВО) - както руските официални лица наричат войната в Украйна, накара някой да докладва на върха за необходимостта от затваряне на пенитенциарните институции, с цел оптимизиране и спестяване на пари. Редица институции ще бъдат затворени тази година в нашия регион. Най-известни са институциите в Арейски и Громадск", цитира вестникът омбудсмана.

Комисарят по правата на човека смята затварянето на колониите за неуместно, тъй като "всичко ще се върне към нормалното, защото социалната структура на обществото не се е променила", посочва "Комерсант".

Масовото набиране на затворници за войната започна през лятото на 2022 г. Отначало в това беше замесен ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин (той загина при самолетна катастрофа през август 2023 г.), след това руското министерство на отбраната се намеси. От февруари 2023 г. затворниците се изпращат на фронта изключително от военните.

Амнистирането на затворници, завърнали се от фронта в Украйна не се възприема еднозначно от руското общество и съществуват основателни съмнения, че освободените затворници може да се завърнат към престъпния начин на живот и се превърнат в проблем за местните общности.

В медиите стана известен случай, при който в село Кутана в Якутия (Република Саха) бивш затворник, завърнал се от войната в Украйна, извърши двойно убийство.

На 24 февруари тази година бившият затворник счупи главата на 34-годишен мъж с лост и удари 64-годишна жена с брадва - както се казва в изявление на Следствения комитет на Република Саха, "заради стари обиди".

Убитата Валентина Фьодорова е била начален учител с 40-годишен стаж. Тя беше победител в конкурса "Най-добър учител на Русия" и е получила парична награда от Владимир Путин.

Путин помилва сахалински канибал заради участието му във войната с Украйна

Путин помилва сахалински канибал заради участието му във войната с Украйна

Той е сериен убиец с множество жертви и е осъждан три пъти