САЩ, не Китай, заплашват глобалната търговска система. Това обявиха от китайското външно министерство, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп нарече грешка американската подкрепа за присъединяването на Пекин в Световната търговска организация (СТО) през 2001 г., съобщава "Ройтерс".

Правилата на СТО се оказаха неефективни, за да накарат Китай да възприеме пазарно ориентиран търговски режим, а САЩ "сгрешиха" в подкрепата за влизането на Китай в търговския орган при такива условия, изтъкнаха американските власти през миналата седмица.

Китайски вестник: САЩ ни принуждават да ускорим военното дислоциране в Южнокитайско море

Китайски вестник: САЩ ни принуждават да ускорим военното дислоциране в Южнокитайско море

Държавата е добре позиционирана да реагира на "провокациите" на САЩ

Това стана, докато Тръмп обмисля поредица от търговски действия срещу Пекин, включително решение по отношение на разследване във връзка с предполагаема кражба на интелектуална собственост от страна на Китай, което се очаква през следващите няколко седмици.

Говорителката на китайското външно министерство коментира, че след присъединяването на Китай в СТО той стриктно спазва правилата на институцията, изпълнява задълженията си и допринася за развитието на многостранната търговска система.

Други страни се възползваха от търговията с Китай, което е залегнало в курса към реформиране и отваряне и подкрепя отворена световна икономика, добави говорителката.

"Смятам, че всеки вижда, че точно едностранните методи на САЩ и коментарите, които са правили за едностранния подход, представляват безпрецедентно предизвикателство пред многостранната търговска система", изтъкнаха още от китайското външно ведомство.

"Мнозина членове на СТО вече изразиха притеснения за това", добави говорителката, като настоя: "Така че се надяваме САЩ да могат коректно да видят Китай и в същото време да предприемат свои собствени действителни стъпки за защита на многостранната търговска система."

Китай се стреми да се представи като защитник на световната търговия на фона на политиките на Тръмп "Америка на първо място", въпреки критиките от чуждестранни компании и техните правителства, че много части от неговия пазар са защитени от чуждестранна конкуренция.

Критиците също така посочват, че китайските индустриални политики се стремят да усвоят и заменят чуждите технологии.