Китайски вестник обвини Вашингтон, че създава проблеми, съобщава "Ройтерс".

В коментарна статия официалната трибуна на Комунистическата партия People's Daily подчерта, че действия на САЩ като тези през изминалата седмица само ще принудят Китай да увеличи дислоцирането на бойна техника в спорните води.

Преди няколко дни външното министерство на Китай обяви, че американският разрушител USS Hopper е преминал в зоната от 12 морски мили от остров Скарборски гребен, който е оспорван между Пекин и Манила, Филипините.

Китай бесен: Американски разрушител влезе във водите ни

Китай бесен: Американски разрушител влезе във водите ни

Китай е забелязал американския разрушител Hopper до Скарборски гребен

Китайското издание пише, че като цяло ситуацията в Южнокитайско море се подобрява, но е ясно, че САЩ са единствените, които милитаризират региона.

В противоречие с тази обстановка на мир и сътрудничество американски кораб неоправдано и целенасочено създава проблеми до безразсъдство, допълва вестникът.

Ако съответната страна още веднъж създаде проблем от нищото и създаде напрежение, това само ще накара Китай да достигне до това заключение: с цел настойчива защита на мира в Южнокитайско море Китай трябва да подсили и ускори способностите си там, предупреждава People's Daily.

Авторът на статията е "Zhong Sheng", което означава "Гласът на Китай" - често се използва за разкриване на позицията на вестника по външнополитически теми.

Таблоидът Global Times, който е на People's Daily, написа в редакторски материал, че контролът на Китай в Южнокитайско море се разраства и държавата е добре позиционирана да реагира на "провокациите" на САЩ.

"Докато размерът и качеството на китайската армия се подобрява, Китай контролира Южнокитайско море. Китай е способен да изпрати повече бойни кораби в отговор и може да предприеме допълнителни стъпки като милитаризиране на островите", пише изданието.

Скарборски гребен е разположен в изключителната икономическа зона на Филипините от 200 морски мили.

САЩ твърдят, че операциите в спорната акватория са с цел гарантиране свободата на мореплаване. Пентагонът не е коментирал конкретно последния патрул, но поясни, че подобни операции са рутинни.