Правителството на САЩ предоставя допълнителни 144 милиона долара помощ за жертвите на хуманитарната криза в Афганистан. Това съобщи представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн.

"Съединените щати предоставят около 144 милиона долара като нова хуманитарна помощ на хора, засегнати от продължаващата хуманитарна криза в Афганистан", каза Хорн в писмено изявление. Така общата хуманитарна помощ, отпусната от Съединените щати за Афганистан и афганистанските бежанци през 2021 г., ще възлиза на около 474 милиона долара, пресмята АП.

Червеният кръст призова международната общност да се ангажира с гладуващите в Афганистан

Червеният кръст призова международната общност да се ангажира с гладуващите в Афганистан

Хуманитарните организации не могат сами…

Хорн обясни, че помощта ще дойде "през независими хуманитарни организации, които пряко подкрепят повече от 18,4 милиона уязвими афганистанци в региона, включително афганистански бежанци в съседни страни". Освен всичко друго, става дума за осигуряване на храна и вода, основни медицински услуги, помощ при подготовката за зимата.

След обявяването от страна на Съединените щати тази пролет на решението за изтегляне на въоръжените си сили от Афганистан, талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над страната.

В началото на септември талибаните за дни превзеха Афганистан и установиха нова власт.