Около един милион деца може да умрат от глад в Афганистан до края на годината, съобщи Дойче веле с позоваване на данни от УНИЦЕФ. Особено тежка е ситуацията в селските райони на страната.

Заради продължаващата криза в Афганистан милиони деца страдат от недохранване, а наближаващата зима може да се превърне в смъртоносна заплаха за много афганистански момичета и момчета, се казва в съобщение на УНИЦЕФ, публикувано днес в Кьолн във връзка със започващата среща на G20, посветена на Афганистан.

Според последни оценки на УНИЦЕФ, към края на годината около 3.2 милиона афганистански деца на възраст до 5 години ще страдат от остро недохранване и около милион от тях може да умрат.

Общо към 10 милиона деца в страната се нуждаят от хуманитарна помощ.

Кабул - инфлация и липса на лекарства

Кабул - инфлация и липса на лекарства

Ежедневието в Афганистан

Много от здравните заведения в селските райони на Афганистан не работят, ситуацията допълнително се усложнява от сушата, проявите на насилие, пандемията, епидемичните взривове от морбили и други заболявания.

"Тежкото положение на децата в много райони през наближаващата зима ще се влоши, ако здравната система не бъде стабилизирана в скоро време и нуждаещите се деца не получат бързо най-необходимото." - предупреди шефът на германския филиал на УНИЦЕФ Кристиан Шнайдер.

Икономиката на Афганистан на ръба на краха

Икономиката на Афганистан на ръба на краха

Това би влошило хуманитарната катастрофа в страната