Несигурността и хаосът през първите дни след идването на талибаните на власт в Афганистан постепенно отстъпва място на приемането на нова реалност от жителите на Кабул. Гражданите отбелязват, че проблемът с доходите и способността да се снабдяват с основни продукти излиза на преден план.

Както съобщава кореспондент на ТАСС, външно улиците на столицата може да изглеждат още по-спокойни и по-безопасни, отколкото преди. Назначен е талибански батальон "Бадри 313", който да отговаря за реда. Натовареният трафик по пътищата се създава главно от частни таксиметрови шофьори и собственици на малки совалкови автобуси, защото градският транспорт спря да работи при смяната на властта.

Забулен протест: Жени в Кабул демонстрират в подкрепа на талибаните

Забулен протест: Жени в Кабул демонстрират в подкрепа на талибаните

"Онези, които не носят хиджаб, вредят на всички ни"

Шофьорите обаче се оплакват, че поради поскъпването на горивата едва печелят пари. "Цените на бензина скачат в сравнение с началото на август с 20 или 40 процента, няма стабилност, опашките на бензиностанциите не позволяват да се планира и изчисли нещо", казват шофьорите.

На пръв поглед градските пазари работят нормално. Отворени са частни магазини. Но повишаването на цените на храните, поради факта, че повечето от тях се внасят от Иран и Пакистан, и спадът на националната валута, не можеха да не повлияят както на продавачите, така и на купувачите.

Стотици протестираха в Кабул срещу намесата на Пакистан в Афганистан

Стотици протестираха в Кабул срещу намесата на Пакистан в Афганистан

Пакистан подкрепя талибаните и им помогна в неотдавнашната им военна кампания

Липсват дори необходимите лекарства, няма обикновен аспирин. "Цените на брашното се повишиха с 30 процента, зеленчуците с 50 процента, някои зърнени култури са трудни за намиране, както и много необходими лекарства", казват жителите на Кабул.