Чрез програмата си "Награда за справедливост" администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп предлага до 15 млн. долара за информация, която може да помогне за разрушаване на финансовата система на Революционната гвардия на Иран. Това обяви специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хук, цитиран от световните осведомителни агенции.

Освен това американската администрация търси информация за незаконни схеми, които Иранската революционна гвардия провежда, като например продажба на петрол на други страни или компании и лица, които помагат на гвардията да избягва санкциите на САЩ.

По-рано днес Вашингтон наложи нови санкции срещу 10 физически лица, 16 компании и 11 плавателни съда, за които твърди, че са ръководени от Революционната гвардия и че участват в продажбата на петрол от Иран в Сирия за десетки милиони долари в нарушение на американските санкции.

Сред ударените физически лица са бивш ирански министър на петрола и синът му, уточниха от Министерството на финансите на САЩ. Също така са били ударени дъщерни дружества на индийска компания, която има дял в иранския петролен танкер Adrian Darya, който обикаля Средиземно море след освобождаването му от Гибралтар.

От американското финансово ведомство уточняват, че са били замразени всички активи в САЩ на посочените компании и е забранило на всички американски граждани или компании да извършват бизнес с тях.

Допълва се, че Революционната гвардия и "Хизбула" са печелили, доставяйки ирански петрол и петролни продукти, най-вече за Сирия, които само тази пролет са били на стойност повече от 750 млн. долара.

Това става, след като вчера Държавният департамент на САЩ удари Иранската космическа агенция с пакет от санкции, обвинявайки Техеран, че използва космическата си програма като прикритие, за да "придвижва напред своите програми за балистични ракети".